18 October 2011

One more recipes!

Nak try x resepi makaroni cheese?



kalo teringin saye share this recipe nan kowg sume....







Bahan-bahan

250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega

Bahan inti

500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang

30g mentega

1/2 labu bawang besar } dicincang1 ulas bawang putih } dicincang halus

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil serbuk lada sulah

½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering

175 g buah tomato } buang biji, potong dadu2 putih telur

500 ml sos putih

125 g keju cheddar } diparut




Cara membuat

1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.

2. Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.

3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.

4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.

5. Sapukan loyang bersaiz 7x 5 inci dgn sedikit mentegaTerdpt 2 cara utk memasukkan pasta dan inti kedlm loyang, pilih salah satu cara




Cara I:
Campurkan kesemua pasta dgn inti kemudian masukkan kedlm loyang.Tuang sos putih diatasnya, ratakan.Akhir sekali tabur keju parut .


Cara II:
Masukkan1/3 pasta kemudian tabur 1/2 inti dan sedikit keju parut., lapiskan semula dgn 1/3 lagi pasta diikuti lebihan inti dan sedikit keju dan akhir sekali 1/3 lagi pasta dan atasnya tuang sekata sos putih dan akhir sekali tabur keju parut.




Bakar di dlm oven pd suhu 180′C selama 30 min atau sehingga keju keperanganAngkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan




Nota: Boleh tambah sayuran spt cendawan, capsicum hijau/merah di dlm inti jika suka




Sos Putih :



30 g mentega



1 sudu besar tepung gandum



500 ml susu segar



2 kuning telur



125 g keju cheddar } diparutgaram secukup rasa



½ sudu kecil serbuk lada sulah




Cara membuat sos putih:



1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.



2. Masukkan susu kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.



3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.



4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.



5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.

No comments:

Post a Comment